Fjala e përshëndetëse e ministres së Mbrojtjes në ceremoninë e hapjes së Vitit Akademik 2018 - 2019 në AFA

Fjala e përshëndetëse e ministres së Mbrojtjes znj. Olta Xhaçka mbajtur në ceremoninë e hapjes së Vitit Akademik 2018 - 2019 në Akademinë e Forcave të Armatosura (AFA), ceremoni, e cila u zhvillua në mjediset e garnizonit "Skënderbej"

Të nderuar gjeneralë,

të nderuar studentë dhe pedagogë të Akademisë së Forcave të Armatosura,
të nderuar pjesëmarrës,
përshëndetje të gjithëve,

sot po hapim dyert e auditorëve të Akademisë së Forcave të Armatosura për të filluar vitin akademik 2018 - 2019.

Megjithëse evente të tilla janë bërë të zakonshme për institucionet tona arsimore ushtarake, përsëri çdo herë të re ato mbartin emocionet e veta.

Dita e sotme përbën një eveniment të veçantë për 171 studentët që do të ndjekin studimet këtë vit akademik në të gjitha programet që zhvillohen në Akademinë e Forcave të Armatosura, duke filluar nga kursi ku përgatiten oficerët e rinj deri tek Kursi i Lartë i Sigurisë dhe Mbrojtjes (KLSM), ku përgatiten gjeneralët e ardhshëm.

Sot ky është një mozaik i mrekullueshëm dhe një ndërthurje breza oficerësh, të cilët gjatë shërbimit në detyra të ndryshme të Forcave të Armatosura, kthehen dhe rikthehen atje nga e nisën, në auditorët e Akademisë për të thelluar dijet, për të vijuar ecurinë në karrierë si dhe për t’i shërbyer më mirë Forcave të Armatosura, vendit dhe Aleancës.

Është kënaqësi të shoh sot, se oficerëve tanë i janë bashkuar edhe oficerë nga forcat e armatosura të vendeve Aleate dhe mike si Britania e Madhe, Gjermania, Italia, Greqia, Kroacia, Mali i Zi, Maqedonia, Gjeorgjia dhe Kosova, të cilët kanë zgjedhur auditorët e Akademisë sonë jo vetëm për të thelluar njohuritë e tyre, por edhe për të shkëmbyer përvojat e ushtrive dhe kulturave të vendeve nga vijnë. Ky kurs është gjithashtu edhe një mundësi e shkëlqyer për të lidhur dhe forcuar miqësitë.

Është shumë kënaqësi t’ju shikosh së bashku, si në auditorët e Akademisë ashtu si edhe në teatrot e operacioneve, duke kryer detyra nga më sfidueset.

Tashmë KLSM e ka krijuar fizionominë e vet dhe ne po punojmë që ta zhvillojmë edhe më tej. Do të doja të vija në dukje se 171 studentët e pranishëm sot në sallë nuk janë të vetmit që do të ndjekin studimet ushtarake, por janë edhe shumë të tjerë që po i vijojnë këto studime në akademitë më prestigjioze të aleatëve tanë, si SHBA, Itali, Turqi, Greqi, Kosovë.

Dita e sotme përbën një eveniment veçanërisht për 59 kandidatët e rinj për oficerë, të cilët sapo kanë zgjedhur të bëjnë pjesë të jetës së tyre, karrierën e bukur ushtarake, kanë vendosur t’i përkushtohen një prej profesioneve më fisnike dhe më të nderuar, aq edhe me sakrifica. Mënyra më e mirë për të garantuar të ardhmen është ta ndërtosh vetë atë dhe ju sot po vendosni gurin e parë në të ardhmen tuaj dhe të ardhmen e Forcave tona të Armatosura.

Ju falënderojmë për zgjedhjen tuaj dhe ju urojmë mirëseardhjen në auditorët tanë!

Para pak kohësh, po këtu u diplomuan 43 të oficerë të rinj nga Akademia e Forcave të Armatosura; 43 qytetarë të devotshëm, 43 të rinj plot ëndrra dhe pasion, të cilët iu shtuan radhëve të Forcave të Armatosura dhe tashmë kanë filluar t’i përdorin në praktikë njohuritë që kanë marrë në këta auditorë.

Ashtu si ata, edhe ju do t’i nënshtroheni një programi të veçantë trajnimi dhe edukimi dhe do ta meritoni titullin “Oficer”, një titull që jam e bindur që do t’ju hapë dyert e jetës dhe do t’ju krijojë mundësi të shumta gjatë karrierës tuaj.

Edukimi dhe rritja e profesionalizmit është një proces i pandërprerë i strategjisë sonë të arsimit dhe edukimit ushtarak. Prania e studentëve të Kursit të Komandës dhe Shtabit, Kursit të Lartë të Oficerit dhe Kursit të Lartë të Sigurisë dhe Mbrojtjes është dëshmi e qartë e këtij procesi.

Ju i jeni nënshtruar një përzgjedhjeje rigoroze si oficerët më të mirë, të projektuar për të vijuar promovimin në karrierë, prandaj prej jush kërkohet që të vlerësoni maksimalisht këtë mundësi dhe ta shfrytëzoni në interes të thellimit të njohurive tuaja, jo vetëm nëpërmjet përvetësimit të programit, por edhe nëpërmjet ndarjes të eksperiencave të krijuara ndër vite, të shërbimit në Forcat e Armatosura dhe sidomos në fushën e operacioneve ku keni marrë pjesë.

Si në çdo profesion, procesi i nxënies në auditor është i ndërlidhur me praktikën në terren dhe asesi të ndara. Por në rastin e FA ka një veçori dhe veçoria qëndron në faktin se terreni (fusha e operacioneve) nuk i toleron lehtësisht gabimet dhe ato mund të kenë pasoja të mëdha.

Prandaj, nga të gjithë ju, studentët dhe stafi akademik, kërkohet një angazhim maksimal në të gjitha veprimtaritë mësimore, nga leksionet e diskutimet, tek zbatimi konkret në stërvitjet simuluese e praktike në terren për të gjitha skenarët dhe situatat e angazhimit të Forcave të Armatosura.  Ndaj, për këtë arsye, unë nxis Komandën e Doktrinës dhe Akademinë të bëjnë pjesë të programit të tyre për njohjen me punën, stërvitjet, angazhimet dhe zhvillimet e reja në strukturat e tjera të Forcave të Armatosura. Njëkohësisht, inkurajoj edhe drejtuesit e këtyre strukturave të mbajnë lidhje dhe bashkëpunim të ngushtë me Akademinë, për të bërë pjesë të studimeve të Akademisë edhe problematika të përgjegjësisë së tyre, që kërkojnë zgjidhje. Pra është një proces i pandarë që ushqen njëri-tjetrin.

Institucionet arsimore ushtarake duhet të jenë laboratori i përpunimit të mendimit teorik ushtarak, vendi ku duhet të përpunohen idetë për zgjidhjen e problemeve të ndryshme. Për këtë, pa diskutim që na nevojitet një vizion i ri për arsimimin dhe edukimin ushtarak, me synim që ai të jetë sa më cilësor, më konkurrues dhe atraktiv dhe me më shumë vlera. Ne nuk përgatisim thjesht oficerë, por ne përgatisim edhe specialistë të të gjitha fushave për të cilat Forcat e Armatosura kanë shumë nevojë, si inxhinierë, informaticienë, financierë, mjekë, etj.  Ne përgatisim personel që të na përfaqësojë në mënyrën më profesionale dhe më dinjitoze në strukturat e NATO, në shtabet ndërkombëtare, në operacionet e NATO, BE dhe OKB, si dhe stërvitje dhe aktivitete të shumta të përbashkëta që kemi me Aleancën.  Ky spektër angazhimesh, por edhe këto mundësi që krijohen e që sa vjen e do të shtohen, kërkojnë nga Akademia në kurrikulat e saj, në studimet dhe diskutimet të gjejnë sa më shumë vend në lidhje me këto tematika të reja në lidhje me këto detyra dhe përgjegjësi. Ndaj kjo është sfida juaj afatshkurtër dhe afatmesme nëse do ta quajmë kështu.

Nga ana tjetër, edukimi dhe rritja e profesionalizmit të burimeve njerëzore do të mbetet një nga prioritetet tona kryesore dhe për këtë qëllim po punojmë për të garantuar edukim sipas standardeve bashkëkohore, si dhe për të zhvilluar politika të cilat sigurojnë dhe garantojnë ecurinë në karrierë dhe meritokracinë në radhët e Forcave të Armatosura. Pa diskutim që qëllimi ynë është të planifikojmë të ardhmen e Forcave tona të Armatosura dhe do të investojmë në funksion të këtij objektivi të gjitha energjitë tona në arsimimin dhe edukimin e tyre.

Këto kurse që po fillojnë sot janë guri i themelit i formimit të oficerëve, janë guri i themelit të formimit të lidershipit të Forcave të Armatosura dhe pa diskutim të së ardhmes së saj.

Ndaj, nuk më mbetet veçse t’ju uroj suksese, një vit sa më të mbarë akademik. T’ju them faleminderit të gjithëve kryesisht miqve tanë nga vendet aleate që janë bërë pjesë e Kursit të Lartë të Sigurisë dhe shpresoj shumë që ne të justifikojmë besimin që ata kanë investuar tek ne dhe t’ju siguroj të gjithëve se e ardhmja juaj, karriera juaj në FA është prioriteti kryesor i yni dhe i imi si titullar i institucionit dhe të gjithë së bashku do bëjmë maksimumin për të garantuar më të mirën e mundshme.

Faleminderit gjithsecilit dhe një Vit sa më të mbarë Akademik!
Kryesimi i Nismave Rajonale SEDM dhe A5 Shtator 2019 Shqipëria është një ndër vendet e rajonit më aktive në kuadër të Nismave Rajonale, kjo jo vetëm për shkak të anëtarësimit...
“Albanian Effort 19” 19 shtator 2019“Albanian Effort 19” mblodhi në Bizë rreth 800 efektivë nga Shqipëria, SHBA, Mbretëri e Bashkuar, Turqia, Kroacia, Polonia, Italia, Gjermania, Bullgaria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova...
Angazhimi i FA në shuarjen e zjarreve 09 shtator 2019Muajt korrik edhe gusht edhe pse më të nxehtët e vitit shënuan një numër të pazakontë zjarresh. Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka thekson se gjatë kësaj periudhe në vend ka pasur 324 varta zjarri...
68 vjet Arma e Aviacionit 24 prill 2019Hapi i parë për të krijuar një Aviacion Ushtarak në Shqipëri, u hodh në 1914, kur qeveria shqiptare porositi blerjen e...
Shqipëria 10 vite në NATO Mars 2019Viti 2019 përkon me 10 - Vjetorin e Anëtarësimit të vendit tonë në NATO, më 1 Prill 2009...
Ditari Javor 2019Ditari, të rejat kryesore të javës...
Ministeriali i Mbrojtjes, Bruksel 26 - 27 qershor 26 - 27 qershor 2019Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Zëvendësministri i Mbrojtjes Petro Koçi mori pjesë në punimet e Ministerialit të Mbrojtjes të NATO që u zhvillua në Bruksel,...
Ministeriali i NATO, Xhaçka: 2% e PBB për FA deri në vitin 2024 4-5 tetor 2018Ministrja e Mbrojtjes, Olta Xhaçka mori pjesë në Ministerialin e Mbrojtjes së vendeve anëtare të Aleancës të Atlantikut të Veriut...
Ministrja Xhaçka vizitë zyrtare në SHBA 17-18 prill 2018Washington - Shtetet e Bashkuara të Amerikës e vlerësojnë Shqipërinë një aleat të denjë të NATO dhe vend lider në Ballkanin Perëndimor...
FA shpëtojnë nënën e sëmurë në Kukës27 shkurt 2018Pas 3 orë ecjeje në këmbë, Forcat Armatosura kanë arritur të transportojnë për në spitalin rajonal të Kukësit...
Ministeriali i NATO, takimi Stoltenberg - Xhaçka14 - 15 shkurt 2018Ministrja Xhaçka merr pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO në Bruksel...
Fotogaleri/FA angazhim maksimal për situatën e përmbytjeveNëntor - Dhjetor 2017Angazhimi i Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë për situatën e përmbytjeve.
NATO: Misioni i “Orikut” në Egje, moment i rëndësishëm për Forcat Detare shqiptare24 nëntor 2017Misionit të anijes patrulluese të forcës detare shqiptare “Oriku”, e cila ishte pjesë e operacionit të NATO-s, “Sea Guardian”, i është dedikuar një shkrim në faqen zyrtare të NATO-s...
BBC: Shqipëria rehabiliton varrezat e dëshmorëve pas dekadash të lëna në harresë15 nëntor 2017Prestigjiozja britanike BBC, i ka bërë jehonë nismës së Ministrisë së Mbrojtjes për rehabilitimin e varrezave të dëshmorëve...
Mbyllet takimi i shefave të Mbrojtjes të NATO17 shtator 2017Mbylli punimet formale Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila u zhvillua për herë të parë në vendin tonë...
Zhvillohet në Tiranë Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO16 shtator 2017Në vendin tonë ka nisur punimet Konferenca e Komitetit Ushtarak të NATO, e cila mbledh së bashku shefat e shtabeve të ushtrive të vendeve anëtare të Aleancës...
Intervistë me gjeneral Petr Pavel, kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO15 shtator 2017Intervistë me gjeneral Petr Pavel dhënë për revistën "Mbrojtja"...
Zhvillohet stërvitja shqiptaro-britanike “Ushtar Eagle 17”14 shtator 2017Në kuadër të stërvitjes së përbashkët ndërmjet FA të Shqipërisë dhe FA të Mbretërisë së Bashkuar u zhvillua sot “Dita e Vizitorëve të Shquar” të stërvitjes “Ushtar Eagle 17”...
Programi qeverisës 2017-2021 për Sigurinë dhe Mbrojtjen13 shtator 2017Qeveria e re e RSH mori detyrën pas ceremonisë së betimit në Presidencë. Nga programi qeverisës 2017-2021 veçojmë pjesën që ka lidhje me Sigurinë dhe Mbrojtjen...
Kontributi i Forcave të Armatosura në infrastrukturëShtator 2017Ministria e Mbrojtjes dhe Forcat e Armatosura gjithmonë kanë treguar përkushtim dhe angazhim maksimal në ndihmë të popullsisë civile...
Bëhuni pjesë e Forcave të Armatosuraprill 2018Qendra e Personel Rekrutimit ka filluar regjistrimin e kandidatëve për ushtarë/detarë aktivë dhe kërkon të rekrutojë 100...
Strategjia UshtarakeKorrik 2015Në themel të Strategjisë Ushtarake të Republikës së Shqipërisë është aspirata e popullit shqiptar dhe vullneti politik për të realizuar vizionin e përbashkët...
Direktiva e Mbrojtjes 2020Janar 2020 Dokumenti bazë mbi planet dhe programet e punës e të veprimtarive të MM, të FA në përmbushje të misionit kushtetues, si dhe detyrimeve si vend anëtar i NATO...
Revista Mbrojtja Nr. 01 (2020) Janar 2020Numri i fundit i revistës "Mbrojtja"...
Gazeta Ushtria 07 shkurt 2020Numri i fundit i të përjavshmes gazeta "Ushtria"...


Arkivi Lajmeve
Shkurt 2020
Ma En Pr Sh Di
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1